Stefan de Wijs werd op 3 juni 1987 geboren in Tilburg. Hij volgde de vooropleiding van het Fontys Conservatorium in Tilburg bij Jean Pennings. Toen hij aan de hoofdopleiding begon werd Ties Mellema zijn docent. Hier studeerde hij 4 jaar tot hij in juni 2010 zijn Bachelor of Music diploma behaalde met de minors Onderwijskunde en Directie. Daarna studeerde hij een jaar aan het Conservatoire de Lyon bij Jean-Denis Michat. In 2013 behaalde hij zijn Master of Music diploma aan het Conservatorium van Amsterdam bij Arno Bornkamp.

In 2007 behaalde hij een eerste prijs bij het Prinses Christina Concours in ’s Hertogenbosch en een eervolle vermelding op de Dag van de Genomineerden in Den Haag. In 2012 won hij De Linkprijs, een prijs voor vertolkers van hedendaagse muziek, in Tilburg. In juli 2012 won hij de eerste prijs tijdens de 10th International Music Competition Premio Citta’ di Padova in Padua, Italië

Tijdens zijn studie volgde hij onder andere lessen en masterclasses bij Vincent David, Claude Delangle, Jan Schulte-Bunert en Martijne Janssen-Van Dijk.

Stefan treedt regelmatig op in diverse kamermuziekformaties. Hij is lid van het Keuris Quartet, het Ensemble 528Hz, het Nederlands Saxofoonoctet en met pianist Daan Boertien vormt hij het Duo Boertien & De Wijs. Sinds 2011 geven zij optredens in het binnen- en buitenland, waaronder in Tunesië en Italië.

Naast uitvoerend musicus is Stefan ook saxofoondocent. Momenteel geeft hij les aan de opleiding van Harmonie Amicitia in Landsmeer en is hij saxofoondocent aan het CKV Almere.